ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΑΚΩΝ

Βήμα 1. Προετοιμασία
Όταν βάζετε τους φακούς, ιδιαίτερα στις πρώτες προσπάθειες σημαντικά είναι τα ακόλουθα:

  • καθρέφτης,
  • καλός φωτισμός,
  • πετσέτα ή πανί (που δεν αφήνουν ίνες) για να σκουπίσετε τα χέρια ,
  • Μην αναβάλλετε το πλύσιμο των φακών για αργότερα.
  • θήκη για τους φακούς (ή συσκευασία φακών μίας χρήσης)

Πλένετε καλά τα χέρια σας (με σαπούνι), τα ξεπλένετε και τα στεγνώνετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν βακτήρια ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για το μάτι.

Βήμα 2. Τοποθέτηση φακών

Η τοποθέτηση και η αφαίρεση των φακών επαφής πρέπει να γίνεται πάντα με την ίδια σειρά, ώστε στο μέλλον να αποφευχθεί κάποιο λάθος (σε περίπτωση διαφορετικής ισχύος μεταξύ του αριστερού και δεξιού φακού). Όταν πιάσετε τον πρώτο φακό, τοποθετήστε τον στην άκρη του δείκτη του δυνατού χεριού (αν είστε δεξιόχειρας στο δεξί). Βεβαιωθείτε ότι ο φακός είναι λυγισμένος προς τη σωστή κατεύθυνση (θα πρέπει να έχει σχήμα μικρού μπολ). Εάν οι άκρες του φακού έχουν λυγίσει προς τα έξω, αυτό σημαίνει ότι ολόκληρος ο φακός είναι ανάποδα – οπότε πριν τον τοποθετήσετε, πρέπει να τον γυρίσετε στην σωστή πλευρά.

Τραβήξτε το άνω βλέφαρο του ματιού με το δείκτη του άλλου χεριού ελαφρώς προς τα πάνω και ταυτόχρονα με το μεσαίο δάκτυλο του άλλου χεριού τραβήξτε προς τα κάτω το κάτω βλέφαρο (κρατώντας ταυτόχρονα τον φακό στον δείκτη). Έχοντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτό το βολβό βάλτε το φακό στο κέντρο του ματιού. Ο φακός μπορεί να τοποθετηθεί στο λευκό μέρος του ματιού, καθώς έτσι και αλλιώς θα βρει τη θέση του.

Εάν βγει ο φακός σας και πέσει π.χ. στον νεροχύτη, μην ξεχάσετε να τον πλύνετε καλά με υγρό για φακούς πριν προσπαθήσετε να τον βάλετε εκ νέου.

Βήμα 3. Έλεγχος για τη σωστή τοποθέτηση των φακών

Έχει βρει ο φακός τη θέση του στον κερατοειδή; Τώρα αρκεί να κοιτάξετε επάνω, δεξιά και αριστερά (κρατώντας και τα δύο βλέφαρα). Όλα καλά; Τότε αφήστε τα βλέφαρα και ανοιγοκλείστε το μάτι. Εάν δεν αντιμετωπίζετε κανένα πρόβλημα, μπορείτε να ξεκινήσετε με την τοποθέτηση του άλλου φακού. Αν κάτι σας ενοχλεί, σας πιέζει ή σας πατά, βγάλτε το φακό, πλύντε τον και βάλτε τον από την αρχή.

Χρειάζεστε βοήθεια κατά τις πρώτες προσπάθειες για να βάλετε τους φακούς; Φοβάστε ότι δεν θα τα καταφέρετε; Κλείστε ραντεβού στο κατάστημα οπτικών GrandOptical – μπορείτε να το κάνετε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας.