ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΦΑΚΩΝ

Η σωστή φροντίδα των φακών επαφής αποτελεί εγγύηση για την ανθεκτικότητά τους αλλά και για την υγεία των ματιών. Είναι απαραίτητη, αλλά αρκετά απλή, βεβαίως υπό την προϋπόθεση της τήρησης ορισμένων κανόνων. Πώς λοιπόν να φροντίσετε σωστά τους φακούς; Τι να αποφύγετε; Πώς να τους αποθηκεύσετε και πια υγρά να επιλέξετε; Σας παρουσιάζουμε τους κανόνες φροντίδας των φακών σε μερικά απλά βήματα.

Βήμα 1. Σωστή φροντίδα των φακών μετά τη χρήση τους

Λιγότερες υποχρεώσεις έχετε όταν χρησιμοποιείτε ημερήσιους φακούς επαφής. Τους ημερήσιους φακούς τους πετάμε μετά τη χρήση τους. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε φακούς δύο εβδομάδων ή μηνιαίους το πλύσιμο τους είναι απαραίτητο. Ξεπλένονται σε ένα υγρό ειδικό για τη φροντίδα τους.
Αφού βγάλετε το φακό, τοποθετήστε το στην παλάμη και ρίξτε μερικές σταγόνες υγρό πάνω του. Με τον δείκτη του άλλου χεριού τρίψτε απαλά το εσωτερικό του φακού για 15 περίπου δευτερόλεπτα, μετά γυρίστε τον στην άλλη πλευρά και τρίψτε ξανά για 15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια ξεπλύντε τους με μερικές ακόμη σταγόνες υγρό. Αφού πλύνετε τους φακούς, τοποθετήστε τους στους κατάλληλους θαλάμους της καθαρής θήκης, και κλείστε την καλά.

Τι να μην κάνετε;

 • Μην βγάζετε τους φακούς με βρώμικα χέρια.
 • Μην πλένετε ποτέ τους φακούς με νερό από τη βρύση.
 • Μην τρίβετε τους φακούς εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο (π.χ. οξειδωτικά υγρά).
 • Μην αναβάλλετε το πλύσιμο των φακών για αργότερα.
 • Μην ρίχνετε στην παλάμη με το φακό πολύ υγρό (φτάνουν λίγες σταγόνες), επειδή όχι μόνο το σπαταλάτε, αλλά μπορεί και να πέσει ο φακός από την παλάμη σας.

Να θυμάστε!
Μην ξεχνάτε να τρίβετε και τις δύο πλευρές του φακού.

Βήμα 2. Τύποι υγρών για φακούς και η πλύση τους

Σωστή φροντίδα των φακών σημαίνει σωστή επιλογή του υγρού. Λάβετε υπόψη τη γενιά των φακών, την ευαισθησία των ματιών και τη χημική σύνθεση του υγρού. Σήμερα χρησιμοποιούνται πολυλειτουργικά υγρά (έχουν διαφορετική σύνθεση ανάλογα με τον κατασκευαστή και επιλέγονται με βάση τη γενιά των φακών) και οξειδωτικά (δρουν με βάση χημική αντίδραση με την οποία το υπεροξείδιο του υδρογόνου διασπάται σε οξυγονούχο νερό (H2O2), νερό (Η2Ο) και υδρογόνο (Η). Χρησιμοποιώντας οξειδωτικά υγρά δεν χρειάζεται να τρίψετε το φακό κατά τον καθαρισμό του, πρέπει όμως η θήκη να διαθέτει ειδική μεταλλική πλάκα η οποία καταλύει χημική αντίδραση που αποσκοπεί στον καθαρισμό του φακού. Ο χρόνος αδρανοποίησης είναι τουλάχιστον 6 ώρες.

Τι να μην κάνετε;

 • Μην χρησιμοποιείτε ακατάλληλα υγρά (τα οποία δεν προορίζονται για τη συγκεκριμένη γενιά φακών).
 • Μην αναμιγνύετε τα υγρά μεταξύ τους.
 • Μην χρησιμοποιείτε διαφορετικά υγρά για το ίδιο ζευγάρι φακών.
 • Όταν έχετε πολύ ευαίσθητα μάτια μην χρησιμοποιείτε υγρά που περιέχουν συντηρητικά.
 • Προσέξτε τις αλλεργικές αντιδράσεις και εφόσον παρουσιαστούν, αλλάξτε υγρό.

Βήμα 3. Θήκες και καθαρισμός φακών

Στη σωστή φροντίδα των φακών συγκαταλέγεται επίσης το πλύσιμο και η καθαριότητα της θήκης. Κάθε φορά που βάζετε τους φακούς μην ξεχνάτε να την ξεπλύνετε (καθαρό υγρό). Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη θήκη ανάποδα έτσι ώστε να στάξει το υπόλοιπο υγρό και να στεγνώσει. Θα ήταν καλό η αναποδογυρισμένη θήκη να μην εφάπτεται σε κάποια επιφάνεια ώστε (π.χ. ακουμπήστε την πάνω σε ένα καπάκι) να εισέλθει αέρας και έτσι να στεγνώσει η θήκη.

Τι να μην κάνετε;

 • Μην πλένετε τη θήκη για τους φακούς με νερό από τη βρύση.
 • Μη χρησιμοποιείτε ακάθαρτη θήκη.
 • Μη σκουπίζετε τη θήκη με πετσέτα ή πανί που αφήνουν ίνες.
 • Μην πετάξετε κανένα μέρος της θήκης (εάν χρησιμοποιείτε οξειδωτικό υγρό, η απόρριψη της καταλυτικής πλάκας θα έχει ως αποτέλεσμα να μην διασπαστεί το υπεροξείδιο του υδρογόνου σε υδρογόνο και νερό και το υγρό να μη δράσει όπως πρέπει).
 • Μην χρησιμοποιείτε τη θήκη για διάστημα μεγαλύτερο από την ημερομηνία λήξης των φακών.
 • Μην μπερδέψετε τους φακούς στη θήκη (αριστερό και δεξί μάτι), καθώς με τον τρόπο αυτό μπορείτε να μεταφέρετε μολύνσεις από το ένα μάτι στο άλλο.

Βλέπετε; Η φροντίδα των φακών σε τρία απλά βήματα είναι σκέτο παιχνιδάκι.