ΠΩΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΚΟΥΣ

Βήμα 1. Προετοιμασία για την αφαίρεση των φακών

Πρώτα από όλα προετοιμάστε τον χώρο. Όπως και όταν βάζετε τους φακούς, καλό είναι να σταθείτε μπροστά από έναν φωτισμένο καθρέφτη. Απαραίτητο είναι να έχετε έτοιμη μια θήκη για τους φακούς και υγρό για τη φροντίδα τους. Μην ξεχνάτε να πλύνετε καλά τα χέρια σας και να τα σκουπίσετε καλά με πετσέτα που δεν αφήνει ίνες.

Βήμα 2. Αφαίρεση των φακών επαφής

Όρθιοι μπροστά από έναν καθρέφτη και κοιτάζοντας μπροστά, τραβήξτε το άνω βλέφαρο χρησιμοποιώντας το δείκτη του ενός χεριού σας. Κρατώντας το, τραβήξτε το κάτω βλέφαρο με το μεσαίο δάκτυλο του άλλου χεριού (έτσι ώστε ο δείκτης να παραμένει ελεύθερος). Κοιτάζοντας ευθεία, πλησιάστε προσεκτικά το δείκτη σας, αγγίξτε τον φακό και μετακινήστε τον προς τα κάτω στο λευκό μέρος του ματιού – έτσι είναι πιο εύκολο να τον αφαιρέσετε. Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα για βοήθεια πιάστε τον φακό και αφαιρέστε τον από το μάτι (αφήνοντας ταυτόχρονα το κάτω βλέφαρο). Ξεπλύνετε και τοποθετήστε στη θήκη τον φακό που μόλις βγάλατε και στη συνέχεια βγάλτε τον άλλο φακό.

Πιθανά προβλήματα

    • Λερωμένα χέρια – τότε η μόλυνση είναι σίγουρη!
    • Υγρά δάχτυλα (ο φακός μπορεί να γλιστρήσει κατά την αφαίρεσή του ή αμέσως μετά την αφαίρεση του).
    • Ακάθαρτη θήκη – ο φακός δεν πρέπει να τοποθετείται σε ακάθαρτη θήκη, ενώ ταυτόχρονα ο καθαρισμός της και η φύλαξη των φακών σε αυτή είναι αρκετά άβολη.
    • Ο φακός τοποθετείται ανάποδα στη θήκη (π.χ. ο αριστερός φακός στο δεξί θάλαμο). Η λανθασμένη τοποθέτηση των φακών εμποδίζει την κατάλληλη υγιεινή και μπορεί να μεταφέρει μολύνσεις από το ένα μάτι στο άλλο.

Βήμα 3. Φροντίδα των φακών

Με την αφαίρεση των φακών, η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται μόνο όταν πρόκειται για ημερήσιους φακούς, τους οποίους απλώς πετάμε. Εάν όμως έχετε επιλέξει φακούς δύο εβδομάδων ή μηνιαίους, φροντίστε να τους καθαρίζετε, να τους απολυμαίνετε και να τους φυλάσσετε κατάλληλα μέχρι την επόμενη φορά που θα τους βάλετε. Πώς να το κάνετε;

Με λίγα λόγια, η φροντίδα συνίσταται στον καθαρισμό και των δύο φακών μετά την αφαίρεσή τους με υγρό φροντίδας. Αν χρησιμοποιείτε πολυλειτουργικό υγρό τρίψτε και τις δύο πλευρές κάθε φακού με το δάκτυλο για 15 περίπου δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τοποθετήστε τον καθένα ξεχωριστά στον κατάλληλο θάλαμο της καθαρής θήκης. Εάν χρησιμοποιείτε οξειδωτικό υγρό το τρίψιμο δεν είναι απαραίτητο. Όταν τελειώσετε με τον καθαρισμό των φακών, τότε όλη η διαδικασία αφαίρεσης τους μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί!

Φοβάστε ότι δεν θα τα καταφέρετε; Κλείστε ραντεβού στο κατάστημα οπτικών GrandOptical – μπορείτε να το κάνετε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας.